Fête du 25 Mars 1821 (2019)

 
 
     

Communauté Hellénique
de Paris et des Environs

Tel : 01 47 04 67 89

 

Ελληνική Κοινότητα
Παρισιού και Περιχώρων

Τηλ : 00 331 47 04 67 89

 


 

 

 

La Communauté Hellénique de Paris
et des environs

 

 

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, σύσσωμος ο ελληνισμός του Παρισιού γιόρτασε την γιορτή της Εθνικής Παλλιγεννεσίας της Ελλάδας.

Μετά από την Δοξολογία στην Μητρόπολη του Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γαλλίας Εμμανουήλ, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας, κας Αγλαΐας Μπαλτά, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Παντιά Ηλιάδη, των προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας, Σέτα Θεοδωρίδου και Ευαγόρα Μαυρομμάτη, οι μαθητές των σχολείων και πλήθος κόσμου ακολούθησαν τις σημαίες έως την Αψίδα του Θριάμβου.

Η Πρέσβης της Ελλάδος συνοδευόμενη από όλες τις Ελληνικές και Κυπριακές αρχές, κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Το απόγευμα, στην υπέροχη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του 5ου διαμερίσματος του Παρισιού, παρουσία της Δημάρχου, κας Florence Berthout, οι μαθητές των σχολείων γιόρτασαν την Επανάσταση με τραγούδια και απαγγελίες, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους.
Και του Χρόνου !

Dimanche 24 mars 2019; les Hellènes de Paris ont commémoré l'Indépendance Grecque de 1821.

Après un TE DEUM à la cathédrale St Stéphane célébré par le Métropolite de France, Emmanuel en présence des Ambassadeurs de Grèce et de Chypre, Mme Balta et Iliadis respectivement, des présidents de la Communauté Hellénique de Paris et environs et de la Communauté Chypriote de France; les élèves des écoles et une foule nombreuse ont suivi les drapeaux, à pied jusqu'à l'Arc de Triomphe, où l'Ambassadeur de Grèce, Mme AglaÏa Balta, accompagnée par les représentants des instances grecques et chypriotes, à Paris, a déposé une gerbe au Soldat Inconnu.

L'après-midi, la Maire du 5ème arrondissement de Paris, Mme Florence Berthout, a accueilli les membres des Communautés, les officiels et une foule très nombreuse pour assister à la fête des écoles de langue grecque de Paris et de toute la région. Les élèves, sous la direction des enseignants détachés du Ministère de l'Education grecque, ont chanté, récité des poèmes et dansé des danses de la Grèce, lors d'une commémoration très émouvante.

Rendez-vous à l'année prochaine !

     
 

 

 

25η Μαρτίου 2019

Σεβασμιότατε, Εξοχότατη κυρία Πρέσβης της Ελλάδας, κα Αγλαία Μπαλτά, Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Κύπριακής Δημοκρατίας, κ. Παντιά Ηλιάδη, κ. Ακόλουθοι Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, κκ Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, αγαπητέ Πρόεδρε της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά παιδιά, Κυρίες και Κύριοι

 

 Σήμερα βρισκόμαστε όλοι μαζί, εδώ στον φιλόξενο χώρο της Δημαρχίας του 5ου διαμερίσματος του Παρισιού, για να γιορτάσουμε τα 198 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, συμβολικής ημερομηνίας έναρξης του αγώνα για την Ανεξαρτησία το 1821, είναι μία ευκαιρία για όλους μας να σκύψουμε πάνω στο παρελθόν μας, να στοχαστούμε πάνω στο παρόν μας και να οραματιστούμε το μέλλον μας, ιδιαίτερα τώρα  που το Ελληνικό Κράτος εισέρχεται στην τρίτη εκατονταετηρίδα της ζωής του.

Το 1821 οι Ελληνες πολέμησαν για να πετύχουν την εθνική ανεξαρτησία τους και να αντικαταστήσουν το τυραννικό πολίτευμα της οθωμανικής δεσποτείας με ένα πολίτευμα ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πέρα όμως από αυτό, η Ελληνική Επανάσταση επηρέασε τη γεωπολιτική εικόνα του κόσμου. Υπήρξε η αρχή μακρών αγώνων για την αυτοδιάθεση των λαών των Βαλκανίων και άλλαξε εντελώς τον χάρτη της Μεσογείου.

Η Ευρώπη του Μέττερνιχ, η Ευρώπη της νομιμότητας των μεγάλων αυτοκρατοριών και του απολυταρχισμού, αντιμετώπισε εχθρικά την Ελληνική Επανάσταση. Ο ρόλος της Ευρώπης αυτής, στις εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν βίαιες στη διάρκεια του αγώνα, στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση, υπήρξε καθοριστικός και επηρεάζει ακόμη και σήμερα την αξιολόγηση του έργου της Ελληνικής Επανάστασης. Επηρεάζει ακόμη και σήμερα την ιστορική ερμηνεία του αγώνα των Ελλήνων που έδωσαν το αίμα τους για ένα Κράτος με Σύνταγμα, ενα Κράτος με Πολίτες και όχι πιά Ραγιάδες.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι λίγα χρόνια μετά την κήρυξη της Επανάστασης, το μήνυμα που θριάμβευσε στην Ευρώπη ήταν το μήνυμα του φιλλεληνισμού όπως το ενσάρκωναν ο Λόρδος Μπάυρον και ο Βίκτωρ Ουγκό.  Η Επανάσταση του 1821 έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή, στην απομάκρυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής από την απολυταρχική ιδεολογία και στις διεργασίες για τα δημοκρατικά ιδεώδη και την αυτοδιάθεση των λαών.

Εκείνοι που πρώτοι πίστεψαν στην Ελληνική Επανάσταση και αγωνίστηκαν στην εχθρική Ευρώπη, εκείνοι που συνετέλεσαν κατά πολύ στη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του  Ελληνικού Αγώνα, ήταν οι Ελληνες της Διασποράς.

Τα χρόνια πριν την Επανάσταση, οι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη Ελληνες είχαν συγκροτήσει, μέσα από τους δρόμους του εμπορίου, ένα πυκνό δίκτυο επικοινωνίας με την Ελλάδα. Δεν επρόκειτο για απλούς δέκτες, αλλά για ενεργούς φορείς του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ας θυμηθούμε τους Ελληνες γύρω από τον Κοραή, εδώ στο Παρίσι. Μπολιασμένες από την αρχαία ελληνική σκέψη, οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης συντέλεσαν στην αναγέννηση στον Ελληνικό χώρο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης.

Το 1821 οι Ελληνες αγωνίστηκαν για να πετύχουν την εθνική τους ανεξαρτησία. Αυτό σήμαινε όχι μόνο απελευθέρωση από την Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και αγώνα για να μην γίνει η Ελλάδα προτεκτοράτο. Στον αγώνα αυτό οι Ελληνες συγκρούστηκαν με τις αποικιοκρατικές βλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων και δεν κατάφεραν να απελευθερώσουν την ελληνική γη στο σύνολο της. Παράδειγμα η Κύπρος που την επέτειο της έναρξης του αγώνα της ανεξαρτησίας της το 1955, 130 περίπου χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, γιορτάζουμε επίσης σήμερα. Εμεις δεν ξεχνάμε την ματωμένη ιστορία των αγώνων των αδελφών μας Κυπρίων.

Στα διακόσια χρόνια ζωής του Ελληνικού κράτους, η Ευρώπη που ονειρεύτηκαν και για την οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοι μας δεν κράτησε πάντα τις υποσχέσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Ομως ο Έλληνας πολίτης ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές στάθηκε στο ύψος του. Στους παγκόσμιους πολέμους, η Ελλάδα υπερασπίστηκε με συνέπεια και τεράστιες θυσίες τη δημοκρατική Ευρώπη και αποτελεί ιστορικά έναν από τους κυριότερους φορείς προάσπισης και διατήρησης των ευρωπαϊκών αξιών.

 

Σήμερα ύστερα από μια δεκάχρονη κρίση που έφερε πάλι στον δρόμο της ξενητειάς, χιλιάδες Ελληνες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτό που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή.  Στα δέκα αυτά χρόνια εμείς ως Ελληνες της διασποράς, ζήσαμε την απαξίωση των ελληνικών θεσμών, ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού συστηματος που όμως πλημμύρισε την Ευρώπη με πτυχιούχους έλληνες. Την απαξίωση του ελληνικού εργατικού δυναμικού που γέμισε την Ευρώπη με άξιους εργάζόμενους σε όλους τους τομείς. Την απαξίωση της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, που όμως συνεχίζει να αγωνίζεται με μόνο όπλο την αλληλεγγύη και κατόρθωσε να διατηρήσει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού  μέσα σ’ αυτή τη θύελλα των καταστροφών.  

Αυτή τη στιγμή που η ευρωπαϊκή μηχανή κινδυνεύει να παρασυρθεί από τα τυφλά οικονομικά συμφεροντα, που  κινδυνεύει να παρασύρει μια ολόκληρη ήπειρο σε φασιστικές εκτροπές, είναι χρέος μας ως Ελληνες της Διασποράς να θυμίσουμε στην Ευρώπη τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε εδώ και διακόσια χρόνια, γιατί οι αξίες αυτές είναι βαθύτατα ελληνικές. Και να αρχίσουμε να διεκδικούμε τη θέση μας στην Ευρώπη, όχι ως οι φτωχοί συγγενείς αλλά ως πρωτοπόροι όπως μας το έμαθε η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 Είναι χρέος μας σήμερα να προβληματιστούμε πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να εισέλθει στον τρίτο αιώνα ζωής της, απαλλαγμένη από τις ενδογενείς ατέλειες ενος μικρού νέου κράτους και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσυνής, ανεξάρτητο, που θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται τη ζωή και την ευμάρεια των πολιτών του.

Στην καινούργια ευρωπαϊκή συγκυρία η Ελλάδα έχει πολλά να δώσει και εμείς ως Ελληνες της Διασποράς έχουμε μεγάλη ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των Ελλήνων εκείνων της Διασποράς της εποχής του 1821. Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα που έχουμε χρέος ως οργανώσεις του παροικιακού ελληνισμού να στείλουμε στην Ελλάδα.

 

Η Κυριακή 26 Μαίου είναι η ημέρα που θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Το Σάββατο 25 Μαίου δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες στον τόπο κατοικίας τους. Εμείς, οι Ελληνες της Γαλλίας, έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να ψηφίσουμε για τους έλληνες αντιπροσώπους που επιθυμούμε να στείλουμε στην Ευρωβουλή.

Από αυτό το βήμα κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας και σας καλώ να δώσετε δύναμη στη φωνή των αποδήμων και να γραφτείτε μαζικά στο Προξενικό Γραφείο πριν τις 29 Μαρτίου. Ο αριθμός των εγγεγραμένων και στη συνέχεια των ψηφοφόρων θα αποτελέσει τεστ για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, για τις οποίες ζητάμε το δικαίωμα ψήφου δίχως να αναγκαζόμαστε να ταξιδέψουμε στην πατρίδα. Αυτό το δικαίωμα θα το κερδίσουμε αποδεικνύοντας ότι ενδιαφερόμαστε πάντα για τον τόπο μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι που μας οφείλει η κάθε ελληνική κυβέρνηση. Οι Ελληνες της διασποράς ήταν και είναι πάντα παρόντες σε κάθε δυσκολία που συνάτησε η Ελλάδα. Σήμερα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να αποκτήσουμε το δικαίωμα συμμετοχής στα ελληνικά δρώμενα έστω και απομακρυσμένοι για λίγο ή περισσότερο διάστημα από τον τόπο μας.

Μη ξεχνάτε να το κάνετε, μη βαρυγκομείτε, υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας, είναι κάτι που ζητάμε τόσα χρόνια !

Η Ευρώπη μας δίνει το δικαίωμα να εκφραστούμε, ας το κάνουμε μαζικά. Ας δείξουμε ότι μπορούμε να συμπράξουμε στο ελληνικό πολιτικό γίγνεστε. Ας δείξουμε ακόμη μια φορά τον δρόμο της δημοκρατίας και της συλλογικότητας του ελληνικού λαού, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Ζήτω η Επανάσταση του 1821, Ζήτω η Ελλάδα !

 

   

 

 


 

 

                                                                                                                                                    

 

 

Page d'accueil