Vassilopita 2016

 
 
     

Communauté Hellénique
de Paris et des Environs

Tel : 01 47 04 67 89

LES VASSILOPITA 2016

DE LA

 COMMUNAUTE HELLENIQUE DE PARIS ET DES ENVIRONS

ET DE LA

COMMUNAUTE CHYPRIOTE DE FRANCE

 

Ελληνική Κοινότητα
Παρισιού και Περιχώρων

Τηλ : 00 331 47 04 67 89

Για μια ακόμη χρονιά το 'εθιμο της Βασιλόπιτας γιορτάστηκε με λαμπρότητα στο Παρίσι από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων και την Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας.
Οι πρόεδροι Σέτα Θεοδωρίδου και Ευαγόρας Μαυρομμάτης καθώς και τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων υποδέχθηκαν τα μέλη που εκατοντάδες κατέκλυσαν το Ελληνικό Σπίτι, έδρα των Κοινοτήτων.
Το ένα από τα δύο φλουριά φέτος χάρισε ο οίκος ΖΟΛΟΤΑ που πρόσφατα άνοιξε κατάστημα στο Παρίσι και το δεύτερο η Κοινότητα Παρισιού.
Τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις της Ελλάδας, κυρία Μαρία Θεοφίλη, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσσιώτης, ο Πρέσβης στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO, Γιώργος Βέης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κκ Εμμανουήλ. ο Μητροπολίτης Ρηγείου κκ Ειρηναίος, αντιπρόσωποι όλων των Ελληνικών και φιλελληνικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Παραθέτουμε την ομιλία της κας Θεοδωρίδου
και
Μερικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le partage des Vassilopita des Communautés Hellénique de Paris

et

Chypriote de France

 

Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, αγαπητοί φίλοι,

Πριν ένα χρόνο ήμασταν συγκεντρωμένοι εδώ, φοβισμένοι, ανήσυχοι για το μέλλον, λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, γιατί το Παρίσι είχε μόλις υποστεί την τρομοκρατική επίθεση του Charlie Hebdo. Το συμβούλιό μας, πρόσφατα εκλεγμένο, έπρεπε να αντιδράσει άμεσα. Κόψαμε την Βασιλόπιτα εν τάχει και τρέξαμε να συμμετάσχουμε στην πορεία για την Ειρήνη. Oμως τη χρονιά που πέρασε, μετρήσαμε δυστυχώς και άλλα θύματα από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, εξίσου τραγικές. Οι κάτοικοι του Παρισιού αντέδρασαν σε όλα με ηρεμία, αλλά αντέδρασαν ιδίως δείχνοντας ότι δεν σκιάζονται από τη βία και την επιβολή μιας σκοταδιστικής ιδεολογίας που δεν επέλεξαν. Στη χώρα αυτή θα δυσκολευτούν όσοι θέλουν να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνεχίζουμε όλοι να ζούμε κρατώντας την ανάσα μας, αλλά με τα μάτια ανοιχτά παντού και πάντα, όπου και αν βρισκόμαστε.
Εύχομαι, το 2016, να μη γνωρίσει άλλες επιθέσεις, να ζήσουμε μια χρονιά ευτυχισμένη και ειρηνική.
Το 2015 ήταν όμως μια πολυτάραχη χρονιά και για την πατρίδα μας. Δύο κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, το κλείσιμο των Τραπεζών, ο έλεγχος κεφαλαίων που ισχύει ακόμη και σήμερα, η παρολίγο έξοδος από το Ευρώ, η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία. Το Σεπτέμβρη, ο λαός μας επέλεξε νέα κυβέρνηση και ευχόμαστε ολόψυχα η Χώρα μας να βγει από το κάθε αδιέξοδο και να βαδίσει πλέον στον δρόμο της ευημερίας.
Η Κοινότητα μας βρέθηκε στη καρδιά των προβλημάτων αυτών, αλλά προσπάθησε, παρά τις χιλιάδες δυσκολίες, να προσφέρει στον Ελληνισμό την δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει ενεργά στο Παρίσι, μια πόλη με χιλιάδες προτάσεις καθημερινά. Οι εκδηλώσεις που οργανώσαμε απευθύνονταν σε όλους και αφορούσαν τόσο την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, στην Κύπρο, και τους έλληνες μετανάστες στη Γαλλία, όσο και την ελληνική παιδεία. Πραγματοποιήσαμε επιπλέον μια εκδρομή στην Baie de Somme , επισκέψεις σε Μουσεία και, παρά τις δύσκολες ώρες, κάναμε το Νοέμβρη τον ετήσιο χορό, ο οποίος είχε μεγάλη επιτυχία και βοήθησε τα οικονομικά μας. Η Κοινότητα έδωσε όλες της τις δυνάμεις για την απρόσκωπτη λειτουργία των σχολείων και η σχολική χρονιά πήγε πολύ καλά. Οι επιτυχίες, τόσο στο πιστοποιητικό ελληνομάθειας όσο και στο Baccalaureat, είναι η τρανή απόδειξη του έργου των εκπαιδευτικών, της προσπάθειας των γονιών αλλά και των ίδιων των παιδιών.
Η σχολική χρονιά 2015-2016 άρχισε δύσκολα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ανακλήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Μπορείτε να φαντασθείτε την αγωνία όλων μας για την λειτουργία των σχολείων αλλά και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που δεν είχαν καν το χρόνο να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η Κοινότητα, οι Σύλλογοι γονέων, χειρίστηκαν το θέμα με ετοιμότητα : με επιστολές, συνεχή τηλεφωνήματα στο Υπουργείο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητήσαμε την επαναφορά των εκπαιδευτικών μας. Τα καταφέραμε, και σήμερα έχουμε εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις και στα σχολεία μας.
Το 2016 όμως είναι μια σημαντική χρονιά για την ομογένεια. Στην Ελλάδα εκπονείται αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση στο εξωτερικό. Είναι μια βαριά ευθύνη για όλους μας. Προσωπικά, ως πρόεδρος της Κοινότητας θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ανοιχτές συζητήσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να περιοριστούμε σε μερικές επιστολές. Ολοι μαζί, γονείς, σύλλογοι γονέων και μέλη της Κοινότητας πρέπει να το συζητήσουμε, να σκεφτούμε, να καταθέσουμε τις ανάγκες και τις απόψεις μας, κυρίως όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής εκπαίδευσης στη Γαλλία. Για το λόγο αυτό, θα προτείνω στο επόμενο Συμβούλιο συγκέντρωση γονέων, ώστε οι φωνές όλων να ακουστούν, οι προτάσεις να καταγραφούν. Θα μπορέσουμε έτσι, όλοι οι φορείς της ομογένειας με τους συλλόγους γονέων, από κοινού και με την Συντονίστρια Εκπαίδευσης, να υποβάλουμε τα αιτήματά μας στην Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικού που θα συνεδριάζει μέχρι το Μάρτιο.
Το 2016 είναι μια χρονιά που μας βάζει μπροστά σε νέα προβλήματα αλλά και νέους στόχους. Την αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και θα θέλαμε όλοι μαζί να ξανασκεφτούμε επισταμένως – γιατί οι καιροί αλλάζουν – ποιά είναι η θέση της Κοινότητας και η ποιά η προσφορά της στους Έλληνες του Παρισιού, παληούς και νέους. Ας μην το ξεχνάμε, τα τελευταία χρόνια νέο αίμα αναζωογόνησε την παροικία μας : οικογένειες που ήρθαν από την Ελλάδα, νέοι οικονομικοί μετανάστες. Τους βλέπουμε καθημερινά στα σχολεία μας.
Πού πάει λοιπόν η Κοινότητά μας; Ποιός είναι ο ρόλος της ;
Θα στοχεύσουμε, πρώτα από όλα, σ’ ένα άνοιγμα μεγαλύτερο στη συνεργασία μας με όλους τους φορείς, όλες τις οργανώσεις. Σ’ ένα άνοιγμα μεγαλύτερο προς τη γαλλική κοινωνία. Να γίνει το Ελληνικό Σπίτι ένας ζωντανός χώρος συνάντησης του ελληνισμού.
Εχουμε ξεκινήσει την οργάνωση της βιβλιοθήκης, αγοράσαμε τα προγράμματα που χρειάζονται και έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε για την οργάνωσή της. Η δουλειά είναι σοβαρή, όμως ας το τονίσουμε, στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν συσσωρευτεί πάνω από τρεις χιλιάδες βιβλία, για μικρούς και μεγάλους. Τα βιβλία αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας ελληνόγλωσης βιβλιοθήκης, προσβάσιμης σε όλους, ώστε να δημιουργηθεί ενας χώρος πληροφόρησης, ενημέρωσης και πολιτιστικής ζύμωσης για Έλληνες αλλά και για φιλέλληνες. Οπως ξέρετε, οι ελληνικές βιβλιοθήκες στο Παρίσι δεν αφθονούν!
Επανέρχομαι στο καλοκαίρι που μας πέρασε για να σας πω κάτι πολύ σημαντικό : Μετά από έργα στον δεύτερο όροφο του Ελλ. Σπιτιού, μια διαρροή προκάλεσε ζημιές στους εσωτερικούς μας χώρους. Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω δημοσίως την Πρέσβη Κυρια Θεοφίλη και τον Πρόξενο κύριο Κασελάκη που στάθηκαν στο πλευρό μας όλους αυτούς τους μήνες με αγάπη και κατανόηση και ξόδεψαν πολύτιμο χρόνο στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται και η ανακαίνιση θα πραγματοποιηθεί χάρη στην βοήθειά και την καλή τους θέληση, για να ξαναβρεί το Ελληνικό Σπίτι τη λειτουργικότητα και την αξιοπρέπειά του, για να μπορέσουμε επιτέλους να χαρούμε ένα τόσο όμορφο οίκημα όπου ο Ελληνισμός του Παρισιού, εσείς, όλοι εμείς, ζούμε την δική μας Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε, σε όλη τη διάρκεια των επισκευών, το Ελληνικό Σπίτι να συνεχίσει να λειτουργεί. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα μαθήματα ελληνικών και γαλλικών και τη λειτουργία των γραφείων της Κοινότητας.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Η ομάδα που εργάζεται και δημιουργεί στο πλάι μου, όλοι τους άνθρωποι αξιόλογοι με αγάπη και ενδιαφέρον, δούλεψε σκληρά όλον αυτό το χρόνο. Τους ευχαριστώ όλους και σας ζητώ να μας βοηθήσετε στο έργο που προσπαθούμε όλοι να πραγματοποιήσουμε, ζητώντας την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας. Από τον Μάρτιο θα διαθέσουμε κάρτα μέλους σε όσους πληρώνουν τη συνδρομή τους και αυτή η κάρτα θα παρέχει διάφορες υπηρεσίες στα μέλη μας. Ηδη η ιστοσελίδα μας προτείνει καθημερινά αγγελίες με προτάσεις εργασίας, δίνει διευθύνσεις γιατρών, δικηγόρων και επαγγελματιών. Σιγά σιγά γίνεται απαραίτητη στους Έλληνες του Παρισιού ! Η Συνδρομή μας πρέπει να αυξηθεί ώστε τα έσοδα να συμβάλουν επαρκώς στην συντήρηση μιας Κοινότητας σαν τη δική μας.
Στις 31 Ιανουαρίου, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κοινότητα οργανώνει, στη δημαρχία του 9ου διαμερίσματος του Παρισιού, στην αίθουσα Ροσίνι, μια θεατρική παράσταση με αφετηρία το έργο του μεγαλου ελληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη με τον Μάριο Ιορδάνου και την Σοφία Καζαντζιάν. Η παράσταση αυτή μας προσφέρεται δωρεάν. Θα κληθείτε όμως να συμβάλετε χρηματικά, αντί εισητηρίου, για την ολοκλήρωση των έργων που πρέπει να γίνουν απαραιτήτως τον ίδιο καιρό μέσα στο Ελλ. Σπίτι.
Όπως γνωρίζετε, η Κοινότητα δεν χρηματοδοτείται από οργανισμούς ή από δημόσιους φορείς. Εσείς και μόνο, με τη δική σας συνδρομή, της δίνετε ζωή, εσείς κρατάτε την ομογένεια ζωντανή. Η Κοινότητα χρειάζεται τη δική σας ενεργή συμετοχή. Ο καθένας όπου μπορεί και όσο μπορεί. Ενεργή συμμετοχή σημαίνει και οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας με την καταβολή της συνδρομής σας και βεβαίως δωρεών, αλλά και την ενεργοποίηση των ικανοτήτων σας και βεβαίως την προσφορά λίγο περισσότερου χρόνου σας στην Κοινότητα.
Σας ευχαριστούμε όλοι θερμά για τη σημερινή παρουσία σας, είστε η απόδειξη ότι ο Ελληνισμός του Παρισιού είναι ζωντανός και ακμαίος!
Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le partage des Vassilopita des Communautés Hellénique de Paris

et

Chypriote de France

 

     

 

Le "flouri" cette année a été gagné par Mme Detsis Ioanna & Mme Chiotis-Miehe Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Page d'accueil